Nu har vi ljus, här i vårt hus…

IMG_7447

Jag har haft en väldigt fin jul.

Det var fullt upp på jobbfronten ända in på mållinjen och sen har det varit ganska fullspäckat schema med städ, bakning, matlagning, pyssel, fika, något litet träningspass, julmys, glögg och otaligt med flerstämmiga julsånger dagarna innan dopparedagen. Precis som det ska vara. På självaste julafton kom familjerna hit till oss för att fira en vit Frösö jul.

Att få fira jul i det här huset har jag drömt om sen vi var på visning i oktober 2011. Det var faktiskt det allra första jag tänkte på när jag klev in genom hallen och in i vardagsrummet. Värmen från den öppna spisen strålade emot mig, och jag tänkte att där, i det där hörnet ska granen stå. Och vi ska ha en riktig gran.

Och nu. 14 månader senare… Nu sitter jag här i vårt älskade hus. Den alldeles äkta granen står precis där jag drömde om att den skulle stå. Nypa-mig-i-armen-faktorn är skyhög.

Sen tillkom ett golv täckt med byggklossar och leksaker. Runt, runt springer en blond liten pojke med de mest bedårande bullkinderna man kan föreställa sig. Sådana där stunder som hjärnan fragmenterar, komprimerar och lagrar på en säker plats i hjärtat.

Men här finns också en stor portion saknad. Det känns overkligt och ofattbart att mormor inte längre är med. Jag vet att hon skulle ha gillat den här julen. Väldigt mycket.

Så vad gjorde vi på själva julafton då?
För egen del så rivstartade jag dagen med att befinna mig ute i skidspåret klockan 06:30. Det var ett mörkt elljusspår, stark vind och snöfall. Jag skulle vilja se det som karaktärsstärkande, stressbefriande och alldeles underbart. En sådan start på dagen som man kan behöva ha, för att orka med allt som händer sen. När jag kom hem igen blev det god frukost till sista avsnittet av årets julkalender och ett långt varmt julebad. Vi åkte och hälsade på hos mina kusiner, min familj anlände och så hämtade vi upp Ks mor från tåget och åkte hem för att avnjuta en god jullunch.

Vi körde en liten Kolla-vi har-faktiskt-vit-jul-fotografering och jag skickade ut årets julkort med utvalt material från fotosessionen. Det har blivit en tradition att jag tar kort och skickar ut våra julhälsningar på självaste julafton. Jag tackar å det varmaste för alla julkort som vi får med post, men själv skickar jag enbart med e-post.

Obligatoriskt på julafton är också ett parti schack med min bror. Detta år slutade det helt otroligt nog med patt. Oj, vad länge sedan jag spelade ett parti som slutade med patt (man har alltså bara varsin kung kvar). För egen del skyller jag min bristande koncentration och mina misstag på den lille distraherande åskådaren som rusade runt och sjöng heja-ramsor för sin mor (-bror?)…

Såklart hade vi julklappsöppning, eller som man numera skulle kunna kalla det – En stund då mamman och pappan får öppna ett helt berg med fina Arvid-paket! Pjuh!

Vi körde Marsipan-byggartävling där alla blev tilldelade en bit marsipan och skulle skapa något utifrån ett tema under  maximalt 30 minuter. Att tillgå fanns kniv, ev tandpetare och deltagarnas egna händer. Årets tema var ”Flytta”. Solklar vinnare blev pappa som gjorde en skapelse som han kallade Bridge over troubled water, där han illustrerade bytet från höger till vänstertrafik. Fyndigt!

Vi var ganska varma efter alla aktiviteter och tog en skön, mycket vacker (uppåt på Frösön med panoramautsikt över staden och ljus från vidderna) men ack så hal promenad (plusgraderna hade tagit över). Julmiddag och sällskapsspel fick avsluta Julafton 2013 för oss.

Hoppas att ni alla har haft en riktigt God Jul!

3 tankar om “Nu har vi ljus, här i vårt hus…

  1. Tusen tack för en mycket trevlig jul. Alldeles lagom av allt, utom den otroliga halkan på hemvägen. God fortsättning till er alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s