Graviationsvågor

Den potentiella upptäckten av gravitationsvågor är dunderhäftigt och svindlande. Men den gör mig också väldigt delad.

Från wikipedia:
Gravitationsvågor är förmodade fenomen i fysiken, vilka kan bildas av stora massors snabba rörelse. Enligt allmänna relativitetsteorin skulle de utbreda sig våglikt med ljusets hastighet som fluktuationer i rumtidens krökning.

Forskare tror att teleskopet Bicep på Sydpolen har upptäckt gravitionsvågor med en våglängd på cirka 10 miljarder ljusår. Alltså en liten rest från de allra första ögonblicken och utvidgning/ krökningen av rummet. Det sägs att den här upptäckten innebär att det går att spåra händelseförloppet 0.00..01 sekund efter Big bang istället för 1.0 sekund efter Big Bang. Det låter kanske inte så mycket, men det var en väldigt viktig första sekund det där.

Under ett litet ögonblick expanderade universum från något mycket mycket litet till något enormt stort som vi inte ens kan fånga med teleskop idag. Den så kallade inflationsteorin menar att expansionen av rummet accelererade så snabbt att den till och med gick snabbare än ljusets hastighet. Gravitationsvågarna var avgörande för hur rummet utvidgades och en orsak till att massan fördelades så jämnt i alla riktningar. Alan Guth och Andrei Linde formulerade teorin om inflationen för mer än 30 år sedan och det här var första indikationen på att de kan ha haft rätt.

Att gravitationsvågor existerar skulle också vara är ett tecken på att kvantfysiken och den allmänna relativitetsteorin går att förena. Något som ingen lyckats med tidigare.

Jag tycker att det här är oerhört spännande och hissnande. Det blir någonstans en korsningen mellan vetenskap och filosofi. Hur stor är inte människans nyfikenhet att besvara de stora frågorna som hur allting skapades, varför och vad händer sen? Att få fram bilder som speglar det där första ögonblicket är ju makalöst. Och om rummet utvidgades i det där ögonblicket från i princip ingenting… vad fanns runtomkring innan? Varför skedde explosionen? Varför just då? Det finns verkligen så mycket som det vore spännande att få veta.

Men jag är som sagt kluven. Jag vet inte på vilket sätt sådana här revolutionerande upptäckter gynnar större delen av världen. Det är absolut hissnande och jag är full av respekt och beundran för teorier som jag får serverade för att stilla min egen nyfikenhet. Det är också fantastiskt om man kan hitta en koppling mellan kvantfysik och relativitetsteori. Men samtidigt undrar jag hur många barns liv som hade kunna räddats eller sjukdomar som hade kunna botats för pengarna som plöjs ned i forskning som begrips av ganska få människor? Ok, så det finns en Higgs-partikel. Hur mycket kostade det att ta reda på det och vilken praktisk nytta ger en sådan upptäckt?

 

En tanke på “Graviationsvågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s