Val 2014 – Dilemmmat

Snart är det val.
Val är viktiga demokratiska processer och därför har jag börjat sätta mig in i vad som finns att välja på denna gång.

Mitt problem är att det typ inte finns någon att välja på. Inte som jag hittar i alla fall.
Jag körde just SVTs valkompass och fick en lista med massa namn. Men inga namn som passar.

Vad är då viktigt för mig på Europa-nivå?

1. Kärnkraft är viktigt för mig. Därför markerade jag denna fråga som extra viktig.
Jag vill inte ha kärnkraft på lång sikt. Men på kort sikt ser jag verkligen inga bra alternativ till kärnkraften. Därför att det finns inga.
Är du emot kärnkraft så är du för kolkraft.
Jag är mot kolkraft. Om vi ska leva som vi gör nu så är det bara att välja. Förnyelsebara energikällor räcker tyvärr inte för att täcka vårt energibehov. Däremot hoppas jag liksom alla andra på att en dag ska de förnyelsebara och kanske främst solen mer än väl räcka till för våra behov. Kärnkraftverken står där de står och är fasiken så mycket renare verksamhet än kolkraften. Om du frågar mig.

2. Invandring-flyktingfrågan. Egentligen ser jag det här som en icke-fråga. Jag tycker det är självklart med mänskliga rättigheter och att alla människor ska ha rätt till ett drägligt liv. Om man flyr från krig, svält eller misär spelar ingen roll. Så ska ingen behöva leva om jag fick bestämma. Här finns det plats. Och jag tycker att vi ska göra allt vi kan för att ta emot och hjälpa människor som behöver det. Tyvärr hamnar den här frågan högt på vad jag känner att jag måste rösta på för att motsätta mig extremister med nazist-vibbar som just nu verkar på frammarsch i Europa. När något så självklart som mänskliga rättigheter ifrågasätts känner jag oro för den värld som min pojke kommer växa upp i, och en sådan värld önskar jag inga framtida generationer. En förbenat viktig fråga.

3. Jämställdhet. Behandla andra människor med respekt. Oavsett kön, etnicitet, läggning, religion eller favoritbilmärke. Det hela är mycket enkelt. Hur vill du själv bli behandlad? Ja, men gör då för tusan likadant eller bättre själv! Jag saknar Etik och Moral som skolämne. 

Ja, ungefär så. Sen tycker jag såklart en massa annat också. Vad jag blev besviken över med Valkompassen är att den enda frågan som jag hade markerat som särskilt viktig för mig inte stämde överens med någon av de kandidaterna som föreslogs. Det blir att gräva vidare helt enkelt.

Du tänker väl rösta?

Bild 2014-05-15 kl. 22.32

5 tankar om “Val 2014 – Dilemmmat

 1. Naturligtvis.

  Att rösta är en medborgerlig plikt. Det är vår chans att påverka morgondagen och då måste vi utnyttja den.

  Energiförsörjningen är otroligt viktig både ur ett hållbarhetsperspektiv – vi har bara ett jordklot – och för att Ryssland mullrar otäckt i öst. I övrigt är jag en stor anhängare av fri rörlighet och det är en av mina kärnfrågor.

  När fanns etik och moral i skolan?

  • Jag matchar dig med Cicilia Wikström. Kärnkraft anhängare av nöd och varit drivande för fler legala vägar in i EU. Och Fp ledamötena fick full pott av RFSL för både tidigare röster och ställningstagande i frågor som är på g.

   Nu blev det politisk reklam för någon jag själv inte röstade på 🙂 Hoppas du hittar någon som känns bra tillslut

   • Suck, ja det är ju mer kandidater än partier som man röstar på i EUs parlamentsval. Valkompassen matchade bara ihop mig med FI och MP-kandidater som inte alls delade min åsikt i kärnfrågorna. Så det är bara att börja om från början och detaljstudera kandidaterna…

 2. Absolut, jag har redan förtidsröstat efter mycket vånda. Kul i alla fall att se att vi har så många unga härjedalingar engagerat sig och finns med på EU-listorna. Hanna Wagenius c, Mattias Grängzell kd, Victor Eriksson m, Maria Weimer fp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s