Årets stora fysiska utmaning – Borås Swimrun

Jag tänkte berätta lite närmare om årets stora utmaning för mig. Och för min lagkamrats del såklart. Det handlar alltså om att tävla i lag vilket gör det hela ännu roligare! I säkert 95 % av alla tävlingar jag har kört så har jag tävlat på egen hand. Då får knoppen slita minst lika hårt som kroppen, men om man faller så faller man allena. Den här gången är vi ett lag. En annan person är beroende av min prestation och vice versa. Men istället för att fokusera på att falla så gäller det att tagga till lite extra för vårt lags skull och se möjligheterna i att peppa och stötta varandra genom loppet när någon av oss har en svacka.

Tävlingsformen kallas för swimrun och har funnits i Sverige i minst 5 år, men egentligen först nu slagit igenom på en lite bredare front med massor av lopp att välja på. Man gör precis vad det låter som. Springer och simmar. Likt amfibiefordon ska vi färdas genom en bana som bjuder på 13 sträckor med löpning och 12 simsträckor. Allt ifört våtdräkt och löparskor. Ja ni förstår… Vi simmar alltså med löparskor och springer med våtdräkten på. Jobbigt men också oerhört läckert. Att liksom flyta genom terrängen och vara välanpassad till att transportera sig i två så vitt skilda miljöer. Totalt väntar lite drygt 6 km simning med en längsta sträcka på 1200 m samt 25.5 km löpning genom kuperad terräng med en längsta sträcka på 4.7 km.

Vi har valt att ställa upp i Borås swimrun som har förhållandevis mycket simning kontra löpning. Det passar ju väldigt bra med tanke på mina fotproblem, men jag tror också att det passar vår lagprofil mycket bra. Inte för att vi är dåliga på att springa, tvärtom… Utan för att vi är grymma på att simma! Ja, framför allt E då, min coola partner genom loppet.

I swimrun får man använda hjälpmedel. Tex är både fenor och paddlar tillåtna, men du måste transportera all utrustning från start till mål. Så jag tror inte att det finns någon som tar med sig fenor och stannar innan de ska hoppa i vattnet och byter från löparskor till simfenor, Sen simma med löparskorna hängande på släp efter sig, för att sen byta igen när man väl kommit över till andra sidan. Däremot kör nog de flesta med paddlar. Så även vi, är tanken. Jag fick en fråga nyligen om varför vi låg på XXLs golv i Uppsala med ett hundkoppel mellan oss och varsin gevärsrem runt midjan… Svaret är att E, som i vårt fall är E den starkare och snabbaste simmerskan, kommer sköta navigerandet och ge mig lite extra draghjälp så att jag enbart behöver fokusera på att simma så fort jag förmår och bara se till att följa hennes fötter. Sen finns det en maxgräns på hur långt ifrån varandra man får vara under loppet och i öppet vatten är det väldigt lätt att komma ifrån varandra. Det slipper vi med en lina mellan oss. Under löpmomentets senare del kan det säkert vara så att vi vill använda repet för draghjälp också. Det får vi se då.

Jag är bara så himla taggad och lycklig och förväntansfull och motvierad och GLAD!!!
3 veckor kvar idag…

IMG_4004

Inför starten av vår första Vansbrosimning – 2007

5 tankar om “Årets stora fysiska utmaning – Borås Swimrun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s